Karnevalen i Nice

Ordet karneval förknippas av de flesta med städer som Venedig och Rio de Janeiro. Men även i Frankrike finns det karnevaler. Den största och mest kända är den i Nice, som arrangeras i februari varje år.

Karnevalstraditionen är stark i många katolska länder, och Frankrike är inget undantag. Den nuvarande karnevalen arrangerades för första gången 1873, men traditionen är betydligt äldre än så. 1294 skrev greven av Provence, Karl II av Neapel, att han hade tillbringat de glädjefyllda karnevalsdagarna i Nice. Exakt vad han gjorde är dock okänt idag.

Efter att pariskommunen upplösts (något som skildras i Les Misérables), och de förmögna Niceborna var rädda för att något liknande skulle hända i deras stad, inleddes ett arbete för att släta över klasskillnaderna, med hjälp av fester. Detta blev startskottet för den moderna karnevalen.

Ett kännetecken för karnevalen är ekipagen i papier maché, som ofta kommenterar aktuella händelser i form av tredimensionella karikatyrer med stora huvuden. Så här såg det ut förra året.

Efter terrordåden i Nice förra året var säkerheten hög under årets karneval, men den avlöpte utan några incidenter.