Köpa fastighet i Frankrike
Det blir allt mer populärt att köpa hus eller lägenhet i södra Frankrike. Men det gäller att ha lite is i magen, och tålamod. Fransmän gör inte affärer på samma sätt som svenskar, och byråkratins kvarnar mal ofta långsamt.
Många som läser den här bloggen har säkert redan en bostad i Frankrike, medan andra funderar på att skaffa en. Det viktigaste rådet är att inte stressa, utan att ta god tid på sig och hitta en plats som man verkligen gillar.
– Ha absolut inte bråttom. Låt dig inte stressas av en fransk mäklare som säger att du måste bestämma dig snabbt för att det finns fler intressenter. I nio fall av tio är det bluff, säger Carl Florman, som också är svensk mäklare, specialiserad på Rivieran.
Detta betyder dock inte att man ska misstro franska mäklare i allmänhet. De är seriösa, och har ett väl utvecklat samarbete. Om man har hittat en plats som man gillar kan man kontakta nästan vilken mäklare som helst, som tar fram en lista på objekt som är till salu. För den som inte talar franska finns det svenskspråkiga mäklare, och en del franska mäklare talar också engelska.
De populäraste orterna för lägenheter är Nice, Cannes, Antibes och Juan-les-Pins. När det gäller villor är det populäraste området mellan Nice och Cannes. Om man kan tänka sig att köpa ett hus lite längre från havet kan man spara mycket pengar. Samtidigt är det just Medelhavet som lockar många svenskar till Rivieran.
Köpets tre steg
En sak som skiljer den franska bostadsmarknaden från den svenska är att lockpriser inte existerar, snarare tvärt om. En fransk säljare sätter sitt pris så högt som möjligt, och det finns därför möjlighet att pruta nedåt. Faktum är att man förväntas göra detta. När säljaren väl har undertecknat, på raden ”offre acceptée”, är det den köpesumma som finns på kontraktet som gäller. Nu kan säljaren inte ändra sig, men det finns fortfarande möjlighet för köparen att göra det.
Efter att detta dokument är undertecknat skriver man ett förkontrakt, compromis de vente. Trots namnet motsvarar detta papper ett svenskt köpekontrakt, och ska omfatta alla detaljer i affären. Här regleras bl.a. tilträdesdag, och vilka möbler eller annat lösöre som ska ingå i affären. Om man vill ha en låneklausul i kontraktet, som säger att affären bara blir av om banken beviljar lånet, ska man se till att ha med den här. När förkontraktet undertecknas betalas också handpenningen, som vanligen är tio procent av köpesumman.
Nästa steg är lite speciellt, och finns vad vi vet bara i Frankrike. Nu tar notarien över. En notarie är en jurist som ser till att affären går korrekt till. Efter att hen har gått igenom avtalet utfärdas det slutliga köpeavtalet, acte de vente. Arvodet till notarien är 2,5 procent om affären rör nyproduktion, och 6,5 procent av köpeskillingen för en befintlig fastighet eller lägenhet. Vanligen tar det mellan två och tre månader från det att notarien anlitas tills acte de vente kan undertecknas. Notarien är också den som registrerar affären och ser till att köparen får en lagfart på sin fastighet, Detta tar ungefär ett halvår.