Filmfestivaler är folkfest

Filmfestivalen i Canne är en kändisfest utan dess like, den enda motsvarigheten i världen skulle kanske vara Oscarsgalan i USA. På franska heter festivalen Festivale de Canne och år 2017 hölls den sjuttionde upplagan rum och glansen från stjärnorna verkar aldrig vilja avta.

Det här året var lite speciellt för oss svenskar för då vann Ruben Östlund Guldpalmen eller Palm d’Or för sin film “The Square” som även var nominerad för en Oscar. Det har gått bra på senare tid för svensk film för även filmen “En man som heter Ove” samt “Hundraåringen som klev ut ur en fönster och försvann” har varit nominerade till flera Oscars samt andra filmpriser runt om i välden. Frågan många ställer sig är om man kan tävla i film och varför engagerar det så många att besöka filmfestivaler när de flesta priserna går till filmer som redan getts ut och som de flesta har sett. Men hotellen är fullbokade och under Nordisk Panoramas filmfestival i Malmö är de flesta hotell i Malmö fullbokade av film entusiaster som ska delta i festivalen. Troligtvis kan det vara de kändistäta röda mattorna som lockar många besökare, att få se dessa tjusiga Hollywoodstjärnor glida fram i vackra kreationer från Chanel, Karl Lagerfeld, Gucci, Valentino och andra glamorösa modehus. Det blir som att få besöka en annan värld att omge sig med sina favoritskådespelare, rockstjärnor och modeller i kläder för flera miljoner och man glömmer bort sitt eget liv i radhusvillan med tacofredag och kaffefläckar på collegetröjan.

 

Folkfest

 

Det blir en folkfest med en blandning av vackra kändisar och deras fans som drömmer om att få glittra i kapp med dem på röda mattan och på nattklubbarna till gryningen då de barfota med pumpsen i handen trippar fram på strandpromenaden på jakt efter den hippaste efterfesten med de rätta människorna. Stjärnorna på filmfestivalerna verkar aldrig behöva sova utan livet är som en fest. Troligtvis nickar en och annan till under själva filmvisningarna, för att sedan vakna till applåderna och gaska upp sig till minglet efteråt och ta sig ett återställande glas champagne eller två. Är det fest så är det och då är det bara att ta på sin finaste blåsa och ett stort leende och låta livet leka, det gäller både för vanligt folk och filmstjärnor. SMILE!